Τρίτη 12 Μαΐου 2009

το σύνδρομο του baader meinhof - διεθνή


μερός 1ο
Ίσως η ταινία που μου έκανε περισσότερη εντύπωση αυτή την κινηματογραφική χρόνια είναι Το Σύνδρομο του Βaader Μeinhof του Ούλι Έντελ. Πρόκειται για μια εξαίσια και γεμάτη γερμανική ταινία που ασχολείται με την δημιουργία, την εξέλιξη αλλά και την πτώση της πρώτης γενιάς της τρομοκρατικής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), γνωστή στα ΜΜΕ και ως Ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ. Σίγουρα πρόκειται για μια ταινία που αξίζει την προσοχή σας. Σ’ αυτή την σειρά αναρτήσεων δεν θα ασχοληθούμε με την ταινία καθαυτή αλλά με μερικές στιγμές από την ιστορία την οργάνωσης.
Ποία ήταν τα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν, επηρέασαν και οδήγησαν στην δημιουργία την οργάνωσης;
 Η Γερμανία έχει βγει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ηττημένη, διχοτομημένη, φτωχή και απόλυτα εξαρτημένη οικονομικά και αμυντικά από την Αμερική. Στα εδάφη της Γερμανίας βρίσκονται τέσσερις κατοχικές δύναμης, Αμερική, Μεγαλή Βρετανία και Γαλλία από την μια αλλά και η Σοβιετική Ένωση. Η Αμερική μέσω του ΝΑΤΟ και στα πλαίσια του πνεύματος του Σιδηρούν Παραπετάσματος έχει εγκαταστήσει μία σειρά από στρατιωτικές βάσεις με πυρηνική δύναμη στην Δυτική Γερμανία. Παράλληλα η ΗΠΑ δίνουν οικονομική βοήθεια στην Δυτική Γερμανία για να ορθοποδήσει. Όλα αυτά έχουν ως κύριο σκοπό να ‘προστατεύσουν’ την Γερμανία από την Σοβιετική Ένωση αφού ζούμε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Το διχοτομημένο Βερολίνο αποτελεί μια πύλη φυγής των καταπιεσμένων από την Σοβιετική Ένωση προς την δύση. Η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτή την φυγή. Με τον διπλωματικό ελιγμό της Νότα της Ειρήνης πρώτα ο Στάλιν και μετά τον θάνατο του ο Κρουέστσεφ προσπαθούν να πείσουν τον Αμερικάνο πρόεδρο Αϊζενχάουερ να έρθουν σε συμφωνία για την ενοποίηση της Γερμανίας. Αυτό που επιθυμεί η ρωσική πλευρά είναι να ουδετεροποιηθεί η Γερμανία και άρα να πετύχει μια εσωτερική ρήξη στο ΝΑΤΟ. Ο καγκελάριος Αντενάουερ δεν το επιθυμεί γιατί ξέρει ότι έτσι η δυτική Γερμανία θα χάσει την στρατιωτική βοήθεια των Αμερικάνων. Έτσι λίγο μετά την άνοδο του Κένεντι στην Αμερική και αφού δεν βρίσκετε λύση, έχουμε και το κτίσιμο του τοίχους. Ο πόλεμος στο Βιετνάμ που καλά κρατεί με τις αμερικανικές βάσεις στην Δ. Γερμανία να χρησιμοποιούνται έντονα για τις αμερικάνικες επιχειρήσεις. Αν και ο πόλεμος μεταξύ Βόριου και Νοτίου Βιετνάμ (πρακτικά μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ) έχει αρχίσει το 1959 περνά σε φάση κορύφωσης το 1965 και τελειώνει το 1975. Το 1966 ο γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ διατάζει να φύγουν όλα τα αμερικανικά πυρηνικά από την Γαλλία και αποχωρεί και από το ΝΑΤΟ. Έτσι η Δ. Γερμανία γίνεται ακόμα πιο σημαντική για την Αμερική.
Ο Ψυχρός Πόλεμος βεβαία επεκτείνεται σε όλον τον πλανήτη. Στην Ουγγαρία το 1956 η αντισταλινική λαϊκή εξέγερση με ηγέτη τον Ίμρε Νάγκυ πνίγηκε στο αίμα με την επέμβαση των σοβιετικών στρατευμάτων. Κάτι παρόμοιό παραλίγο να γίνει στην Γιουγκοσλάβια του Τίτο αλλά στην Πολωνία του Γκομούλα.
Στην Μέση Ανατολή οι κυβερνήσεις των Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Παρίσι και Μόσχα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα πετρελαίου με κάθε τρόπο, μιας και είναι πολύ σημαντικά για την αμυντική και οικονομική στήριξη τους. Η Αίγυπτος, το Ιράν αλλά και άλλες αραβικές χώρες έχουν εξοργιστεί με την δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και παίζουν ένα διπλό παιχνίδι με την Σοβιετική Ένωση και την Αμερική-Μ. Βρετανία. Ο πρωθυπουργός του Ιράν Μοχάμεντ Μοσαντέκ το 1951 κρατικοποιεί τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και το ιρανικό πετρέλαιο, που το δικαίωμα εκμετάλλευσης του είχε παραχωθεί το 1901 στην βρετανικής ιδιοκτησίας Αγγλοϊρανική Πετρελαϊκή Εταιρεία (την σημερινή BP). Ο Μοσαντέκ ανατρέπεται από την αμερικανοβρετανική επιχείρηση/πραξικόπημα με το κωδικό όνομα «ΤΡ-Ajax» το 1953 για λογαριασμό του Σάχη Μοχάμαντ Ρεζά Σαχ Παχλαβί. Η CIA θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ‘επιτυχημένη’ πρακτική και σε άλλες περιπτώσεις. Το Πραξικόπημα σταθμός θα αντιγράφει σε Ελλάδα, Τουρκία, Χιλή, Γουατεμάλα και κου λου που. Στις 21 Απριλίου 1967 εγκαθιδρύεται, μετά από πραξικόπημα, η Χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα.
συνεχίζεται... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: