Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τι είναι Αριστούργημα?


Έχω αναρωτηθεί πάρα πολλές φορές για το πότε πρέπει να θεωρώ μια ταινία αριστούργημα, άξια μνημόνευσης.

Όταν το σενάριο είναι σφιχτό? Όταν ο σκηνοθέτης έχει τραβήξει τα πλάνα του? Όταν έχει την σφραγίδα του αγαπημένου σου δημιουργού? Όταν η κριτική του συμπαθέστατου Δημήτρη Δανίκα είναι από 8 και πάνω? Όταν, Όταν, Όταν? Αμέτρητες απορίες!!

Εκεί έρχεται η νέα ταινία του Almodovar (La Piel que Habito - Το δέρμα που κατοικώ) και σου κάνει την δουλειά. Στα ξεδιαλύνει όλα. Σου απαντάει ξεκάθαρα!!
Το αριστούργημα σε χτυπάει κατευθείαν στο συναίσθημα, στο υποσυνείδητο, σε κάνει απλά να μην το βγάζεις από το μυαλό σου! Σε καθηλώνει ώρες και μέρες συνεχόμενες να αναρωτιέσαι τι θέλει να πει ο ποιητής! Έτσι ακριβώς ενιωσα με την νέα ταινία του κομπανιέρο Πεδρο!!

Δε θα αποκαλύψω τίποτα για την πλοκή του έργου, αυτήν θα έχετε την ευκαιρία να την ξεμπερδέψετε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Θέλω απλά να ομολογήσω το θαυμασμό μου για αυτόν τον σκηνοθέτη, που αν και δεν τον έχω πολύ παρακολουθήσει, σε αναγκάζει με τούτο του δημιούργημα, κυριολεκτικά, να του υποκλιθείς! Με ένα μοναδικό τρόπο καταφέρνει να φτιάξει μία ταινία τόσο διατροφικά αποκρουστική αλλά συνάμα με ένα χαρακτήρα τόσο ανθρώπινο και τρυφερό! Εισάγει το φανταστικό αλλά παράλληλα δημιουργεί ένα αληθινό δράμα, στο οποίο αβίαστα συμπάσχεις. Στη σκέψη μου έρχονται αμέτρητες σκηνές του έργου, κάνοντάς με να το ζω μέσα μου ξανά και ξανά!

Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, άπιαστες!Ο Antonio Banderas στο ρόλο του πλαστικού χειρουργού σε κάνει να ανατριχιάζεις όποτε πιάνει κάποιο αιχμηρό αντικείμενο στα χέρια του ενώ η σαγηνευτική Elena Anaya αποτελεί την αποκάλυψη στο ρόλο του πειραματόζωου!Όμως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες δένουν απίστευτα με την όλη ιστορία.

Τώρα πια ξέρω και μπορώ να κοιμηθώ ήσυχος!!Το χρωστάω όμως σε αυτές τις ταινίες, σε αυτούς τους δημιουργούς. Με κάναν να ξεχωρίζω το άριστο από το καλό!

5 σχόλια:

blackpig είπε...

νομιζω πως βιαστηκες να τη κρινεις.πρεπει να την αφησεις να μεστωσει μεσα σου καλα!

kioupid είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kioupid είπε...

Κοίτα δεν είμαστε όλοι στοχαστές - μπεκρούλιακες σαν τον panago, που για να κριτικάρει ταινία θα πρέπει να κατεβάσει πρώτα τα μισά αμπέλια της Σαντορίνης και να σαβουρώσει όλο τον κατάλογο της σπονδής!

blackpig είπε...

Ουου!αιχμηρό σχόλιο!περιμένω την απάντηση του!

la maestra είπε...

http://lamaestradiitaliano.blogspot.com/2011/11/halloween.html