Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

το σύνδρομο του baader meinhof – η ταινία


μέρος 5ο 
Κάπως έτσι φτάνουμε και στην ταινία. Αρχικά θα πρέπει να γράψω ότι το σύνδρομο του baader meinhof είναι για μένα η καλύτερη ταινία που είδα φέτος. Αν και μεγάλη σε διάρκεια, είναι μεστή, γεμάτη με ωραίο γρήγορο ρυθμό που δεν κουράζει. Η ιστορία της οργάνωσης παρουσιάζεται με καθαρά κινηματογραφικό υφός και τρόπο. Δεν εμπλέκετε σε πολλές ή ανώφελες λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να κουράσουν τον θεατή, ειδικά τον θεατή που δεν γνωρίζει τίποτα για την ιστορία της οργάνωσης. Έχει πολύ καλές ερμηνείες, ωραία γκανγκστερική αλλά και κοινωνικό-ιστορική ατμόσφαιρα, την μουσική της εποχής που δένει απόλυτα με την ταινία, ντοκυμαντερίστικό μοντάζ και σωστές δόσεις δράσης, αισθήματος, χιούμορ και πνεύματος. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια καθαρή ταινία μυθοπλασίας και ίσως αυτό να έφερνε πολλούς περισσότερους θεατές στις αίθουσες. Η ταινία όμως δίχασε.
Πολλοί θεώρησαν την ταινία political incorrect και την καταδίκασαν ότι παρουσιάζει τους τρομοκράτες ως souper fancy ήρωες. Άλλοι την λάτρεψαν για τον ακριβώς ίδιο λόγο, θεωρώντας την όμως  political correct.
Το μοναδικό ίσως ψεγάδι του φιλμ είναι η wanna be political correct λογική του. Λίγοι θα μπορέσουν να διαβάσουν πίσω από της λέξεις και να αντιληφθούν το γεγονός ότι η ταινία παίρνει το μέρος της γερμανικής κυβέρνησης. Η ταινία φαίνετε να μην κριτικάρει σε κανένα σημείο της την τότε γερμανικής κυβέρνησής. Έκτος ότι δεν αναφέρετε (παρά ελάχιστα) στις επιλογές και στις πράξεις των γερμανών πολιτικών που οδήγησαν σε αυτό το τρομοκρατικό κύμα, στο τέλος του το φιλμ αθωώνει πλήρως την γερμανική κυβέρνηση. Αφού παρουσιάζει τα γεγονότα της νύκτας της 17 Οκτωβρίου 1977, όπου το πρωί της επομένης βρέθηκαν τα τρία ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης νέκρα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Στονχάιμ, ως αυτοκτονίες.   
Η ταινία φαίνετε να ξεχνά αυτό που λέει ο Άρης Χατζηστεφάνου:
‘Αυτό που  τελικά ηρωωποίησε τα μέλη της οργάνωσης δεν ήταν οι δράσεις τους. Αυτές ήταν εξ ορισμού αναποτελεσματικές, όπως κάθε τρομοκρατική ενέργεια. Ήταν οι διώκτες τους.’

τέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: