Σάββατο 16 Μαΐου 2009

το σύνδρομο του baader meinhof – η πρώτη γενιά


μέρος 3ο

Το ανταρτικό τον πόλεων είναι για κάποιους μια λύση. Άλλοι περνούν ακόμα πιο λανθασμένο δρόμο και οδηγούνται στην ένοπλη πάλη. Από την οργάνωση της 2ας Ιουνίου ξεπηδά η  τρομοκρατική οργάνωση Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF). Στην Ιταλία δημιουργούνται οι Ερυθρές Ταχιαρχίες και στην Ελλάδα ο ΕΛΑ και η 17 Νοέμβρη. Αρχικά οι επιθέσεις της RAF είχαν ως κύριο στόχο τις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία. Φονικές βομβιστικές επιθέσεις απειλούν την εύθραυστη γερμανική δημοκρατία, τη δεκαετία του ‘70 . Η RAF με αρχηγούς τον Αντρέας Μπάαντερ και την Ούλρικε Μάινχοφ, αλλά και τα ιδρυτικά μέλη Γκούντρουν Έσλιν, Χόρστ Μάλερ και Ίρμγκαρντ Μέλερ, έχουν ξεκινήσει ένοπλη μάχη με διάφορες ενέργειες (ληστείες τραπεζών, κλοπή σφραγίδων από δημόσια κτίρια, επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας και αμερικανικές βάσεις).  Μέλη της οργάνωσης ταξιδεύουν στην Ιορδανία τη δεκαετία του '70 όπου εκπαιδεύτηκαν από στρατιωτικούς της PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης).
Η άκρατη μορφή βίας που ακολουθούν να φέρει τους γερμανούς πολίτες ενάντιων τους. Τον Μάιο 1972 η Γερμανία γνωρίζει σε έξη πόλεις την πιο έντονη μορφή αυτής της βίας με δεκάδες επιθέσεις. Η σύλληψη της πρώτης γενιάς των τρομοκρατών της ΡΑΦ δεν θα αργήσει να έρθει. Μέσα σε μερικούς μήνες και μετά από την σύλληψη της Μάινχοφ 15 Ιουνίου 1972 όλα τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης θα βρεθούν στην φυλακή.
Στην Ελλάδα το 1976 συλλαμβάνετε ο Ρολφ Πόλε ο οποίος κατηγορείται από την κυβέρνηση της Δ. Γερμανίας ως μέλος της 2ας Ιουνίου και συνεργάτης της ΡΑΦ. Οι Γερμανοί ζητούν την έκδοση του. Αναπτύσσεται πρωτοφανές κίνημα συμπαράστασης με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που σφράγισαν μια ολόκληρη περίοδο. Το Εφετείο Αθηνών απορρίπτει το γερμανικό αίτημα, αλλά ο Άρειος Πάγος αποφασίζει την έκδοση του, δύο μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές του Οκτωβρίου. Η παράδοση του Πόλε θεωρήθηκε τότε πολιτικό δώρο του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον Χέλμουτ Σμιτ. Οι τρεις δικαστές του Εφετείου που τόλμησαν να υποστηρίξουν ότι ο Πόλε διώκεται για πολιτικά εγκλήματα (Αλεξόπουλος, Βάλλας Σαρτζετάκης) υπέστησαν πειθαρχική δίωξη.

συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: