Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Χούφτωσ’ την - Χούφτωσ’ την

Φανταστείτε τώρα μια μεγάλη αντροπαρέα, 17 ανδρών, σ’ ένα σπιτάκι πάνω στο βουνό να συζητούν. Μεταξύ τους δεν υπάρχουν πολλά κοινά. Αν εξαιρέσεις την ενδυμασία δεν μπορείς να βρεις καμία άλλη ομοιομορφία μεταξύ τους, εξωτερική ή εσωτερική. Όλοι είναι Έλληνες, ή μάλλον καλύτερα μιλούν ελληνικά. Διάφορες ηλικίες, από 20 έως 30. Διαφορετικές καταγωγές που καλύπτουν όλη την Ελλάδα, από της Σέρρες μέχρι την Ασπυπάλαια.  Νησιώτες, βουνίσιοι, πεδινοί, χωριάτες, πρωτευουσιάνοι... Διαφορετικά βιώματα, διαφορετικά επαγγέλματα, διαφορικοί χαρακτήρες και για να μην πολυλογούμε γενικά ‘Διαφορετικοί’.
Επιπλέον, δεν έχουν πάει στο σπιτάκι με δική τους θέληση, αλλά τους έχουν στείλει εκεί. Ας πούμε για δουλεία. Δεν έχουν και πολλά να κάνουν. Προσπαθούν να βρουν κοινά ενδιαφέροντα για να συζητήσουν και να περάσει η ώρα τους ευχάριστα ή όσο δυνατό ποίο γρήγορα και ποίο ανώδυνα. Οι συζητήσεις κυμαίνονται από το ποδόσφαιρο, που οδηγούν σε αδιέξοδό, και την πολιτική, όπου συμφωνούν ότι όλοι οι βουλευτές είναι άχρηστοι, μέχρι την τηλεόραση, όπου όλα τα βλέπουν αλλά τίποτα δεν τους αρέσει, τους βλάκες, όπου βρίσκονται παντού αλλά όχι ανάμεσά τους, και τα οικονομικά, όπου ψάχνουν να βρουν μια εύκολη δουλειά που να βγάζεις τρελό χρήμα.
Φυσικά μιλούν για γυναίκες και μουσική και κατά κάποιο περίεργο τρόπο τα συνδυάζουν. Πως; Η συζήτηση πάει στους πρώτους έρωτες και στα πρώτα πάρτι. Θυμούνται ότι περίμεναν να έρθει η στιγμή των ‘σλόου’ τραγουδιών, που κάποιος ονομάζει ακόμα ‘μπουζ’, για να έρθουν κοντά τα σώματα και να πιάσουν τα χέρια δουλειά... Θυμούνται τους φίλους, αλλά και μια εσωτερική φωνή, να τους ψιθυρίζουν «-χουφτωσ’την, -χουφτωσ’την». Κάπως έτσι φτάνουν στο θέμα: τυπικά τραγούδια ‘χουφτωσ’την-χουφτωσ’την’. Τους είναι πολύ εύκολο να θυμηθούν εκατοντάδες αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά τραγούδια αλλά δυσκολεύονται στο να βρούνε ελληνικά. Ίσως το ‘Φιλαράκι’ του Ανδρέα Μικρουτσικού με την Σοφία Βόσου να είναι το κορυφαίο. Ένα μάλλον χαζό τραγουδάκι, όπου πλέον σε κανέναν δεν αρέσει. Παρόλα αυτά θεωρούν ότι η απλή του μελωδία και το μικρό ρεφρέν επαναλαμβανόμενο 1000000000000 φορές έχει μέχρι και σήμερα μια μεταφυσική χουφτωσ’την-χουφτωσ’την δύναμη. Είναι όμως το κορυφαίο χουφτωσ’την-χουφτωσ’την ελληνικό τραγούδι;

Ζητάνε λοιπόν την συνδρομή σας. Για προσπαθήστε να τους θυμίσετε αλλά ελληνικά χουφτωσ’την-χουφτωσ’την τραγούδια. Ίσως μπορέσουν να φτιάξουν και ένα τοπ-10.

8 σχόλια:

blackpig είπε...

Ομολογώ ότι σπάω το κεφάλι σου για να θυμηθώ ένα τραγούδι και δεν μπορώ. Ψάχνομαι πάντως και κάτι θα βρω.... πιστεύω!

panagos είπε...

einai pragmatika dyskolo. to paradexome.eides o andreas?

panagos είπε...

Ela, kai xtes breikame kai deytero:
Dimitris Katis/Exoristoi - Kano mia efxi

http://www.youtube.com/watch?v=_XSpJQValGU

blackpig είπε...

ρε πούστη αυτό που θυμόμουν πήγες και έβαλες?Πως το είπε το άλλο του Ζιωγαλα?

panagos είπε...

egw den 8umame kan poios einai o ziogalas. ti les twra?

panagos είπε...

to 'teleutaio (amorgo)' tou kazouli, kolaei?

kioupid είπε...

ela to vrika!
Rififi - fila me
http://www.youtube.com/watch?v=a5Pcj__GPCU

polu xouftwma!!!giati imetha k romantikoi tupoi!

panagos είπε...

ela xasapi breika kai allo.
xristos dantis skase!!!

http://www.youtube.com/watch?v=eJiFiYSX_ZY

na dw poios 8a brei kai to poio trash...