Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

It’s hard to be a Jew on Christmas

Όλοι αυτές τις μέρες σκέφτονται τα παιδάκια που χαίρονται με τα Χριστούγεννα και τους φτωχούς που δεν...
Και όμως αυτές οι μέρες είναι παρά πολύ δύσκολο να είσαι...
...εβραίος.
Πιστεύεις πάνω-κάτω ότι και οι Χριστιανοί, εκτός από το Χριστό, αρά δεν έχει Χριστούγεννα για ‘σένα. Μέχρι και οι μουσουλμάνοι πλέον πιστεύουν στο Άγιο Βασίλη, για να μην πω μέχρι και οι Ταλιμπάν, αλλά εσύ όχι. Γαμώ τον παγανισμό, γαμώ! Του έχεις γράψει κρυφά βέβαια γράμμα ως παιδί, αλλά δεν το έστειλες γιατί δεν ήξερες την διεύθυνση και ντρεπόσουν να ρωτήσεις. Πιστεύεις ότι και οι Οικονομολόγοι αλλά δεν συμμετέχεις στο πανηγύρι των Χριστουγέννων. Δεν παίρνεις ούτε ένα άχρηστο δώρο, γιατί για να δώσεις δεν το συζητώ με τόσα καβούρια στην τσέπη. Σιχαίνεσαι τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα τηλεοπτικά αφιερώματα, τις ειδικές κινηματογραφικές ταινίες, την ευχή ‘Καλά Χριστούγεννα’ (ρε, μήπως είμαι και εγώ λίγο εβραίος?)... Ξέρεις ότι σ’ αυτή την γιορτή γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς σου, αφού φέρνει τον εφιάλτη της αμφιβολίας ότι μπορεί αν μην είσαι τελικά ο αγαπημένος λαός του Θεού. Άσε που η χοληστερίνη σου δεν θα χτυπήσει το άπειρο, ούτε μελομακάρονα, ούτε κουραμπιέδες, ούτε χοιρινό (χαχαχαχα), ούτε γαλοπούλα... Αντιλαμβάνεσαι ότι εκφράζεις τις ίδιες ακριβώς απόψεις για τα Χριστούγεννα με τους κομουνιστές και φτύνεις τον κόρφο σου τρεις φόρες! (πράγμα που δεν θα έκανες 50 χρόνια πριν!)
Αλλά ευτυχώς υπάρχει το μαύρο γουρουνάκι να σου αφιερώσει ένα τραγουδάκι.
Το Πάσχα το περάσαμε με ένα τραγουδάκι από τους Monty Python. Ότι πιο κοντά υπάρχει στις μέρες μας στους Monty Python είναι το South Park. Να λοιπόν ένα τραγουδάκι για τα Χριστούγεννα από το South Park:
Its hard to be a Jew at Christmas

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Soul Kitchen

O Fatih Akin πήρε την σφεντόνα του, έφτιαξε ένα μίγμα από κωμικές ατάκες, έξυπνες καταστάσεις, φαγητό, μουσική, έρωτα, σύγχρονα προβλήματα, και μεγάλη δόση θετική ενέργεια και μας τα πέτα στα μούτρα!
Το Soul Kitchen είναι ένα πιάτο με μια απίστευτη απλότητα, γρήγορο μοντάζ, ωραίους χαρακτήρες, μετανάστες (Έλληνας εστιάτορας, Τούρκος φυσιοθεραπευτής, Αφρικανή φαρμακοποιός Ρουμάνος σεφ...), ιθαγενείς (γερμανός επιχειρηματίας, γερμανίδα εφοριακός, γερμανός μουσικός, γερμανίδα σερβιτόρα...), πικάντικη πλοκή, εκκεντρικότητα, φλυαρία, γραφικότητα και κλισέ ανατροπές όταν χρειάζεται. Μπορεί να υπάρχουν ένα σορό αναφορές στην Ελλάδα αλλά σε καμία περίπτωση η ταινία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ελληνική (οι ήρωες θα μπορούσαν να είναι από οπουδήποτε).
Πρέπει να είσαι πολύ ξινός για να μην περάσεις καλά.
Πήγαινε να το δεις!

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

KAZA MIAΣ

-Μίλα εσύ ω δάσκαλε που βλέπεις τα μελλούμενα θα βρει ο Χάρης την έμπνευση του πάλι?
- Θα τη βρει και θα ξαναγίνει καυστικός για αυτούς που τον κακολογούν και θέλουνε τον θάνατο του αστέρευτου μυαλού του!
- Τι άλλο βλέπεις ω μεγάλε μάντη για το 2010? Βλέπεις πράγματα καλά ή μονό συμφορές θα μας βρούνε?
- Μην είσαι απαισιόδοξος ούτε προπέτης νέε μου! Το μέλλον κρύβει καλές και κακές στιγμές!
- Μίλα μου για αυτές να ξέρω τι να περιμένω.
- Η ανυπομονησία ειναι κακός σύμβουλος...
-Το ίδιο και η άγνοια!
- Παρά τα λίγα χρόνια σου υπάρχει σοφία μέσα σου για αυτό και θα σου πω. Δώσε μου τα φύλλα που είναι στο πιάτο δίπλα σου! Ohm!Ohm!Ohm!Ohm!Ohm!Ohm! Τώρα είναι όλα ξεκάθαρα!
- Πες μου η σαμπαμια θα πιάσει?
- Όχι μόνο θα πιάσει αλλά ο Χάρης θα κλέψει τη συνταγή από το Παναγιώτη και θα πιάσει τη καλή. Θα ιδρύσει μάλιστα κι ένα συγκρότημα σαδομαζοχιστικού metal που θα ονομάζεται Nero Merdum και θα τραγουδάει ασυνάρτητους στίχους στα λατινικά! Μάλιστα το πρώτο του alboum με τίτλο Kvo Vantis θα πιάσει τη κορυφή στις περισσότερες χώρες του κόσμου!
- Πες μου δάσκαλε για τον Πανάγο θα βρει δουλειά?
- Δως μου άλλα δυο φύλλα! Ohm!Ohm!Ohm!Ohm!Ohm!Ohm! Ω! Ναι! Βλέπω στο mad ότι παραιτητε ο παρουσιαστής που κάνει την εκπομπή για τον κινηματογράφο και τον Παναγιώτη να τον αντικαθιστά! Όταν μάλιστα θα μαθευτεί οτι είναι αυτός που έφτιαξε τη πρώτη σαμπαμια θα αφήσει μαλλί και θα φύγει για τη Σουηδία. Εκεί θα πειραματιστεί στην εργαστηριακή παραγωγή μεσκαλινας με πρώτη ύλη τη μπάμια!
- Για τον Αντώνη βλέπεις τίποτα! Ξέρω δυο ακόμα φυλλαράκια?
- Και τα χαρτάκια στ' αριστερά σου!
- Δάσκαλε γνωρίζω τη μεγάλη σοφία σου και δεν θέλω να σε θίξω αλλά τεκέ το έκανες!
- Αυθαδιάζεις νέε μου και δεν θα ακούσεις τίποτα άλλο!
- Όχι δεν ξαναλέω τίποτα που σε θίγει σοφέ!
- Ohm!Ohm!Ohm!Ohm!Ohm!Ohm! Θα βρει στο χωράφι του μια νέα χελώνα και θα την ονομάσει Ζαχαρία 2 κι ας είναι θηλυκή. Θα πουλήσει το Ηonda και θα αγοράσει Volksvagen! Θα παραδεχτεί μετά από πολλά χρονιά ότι οι Ιάπωνες δεν ξέρουν να φτιάξουν ούτε τσιμπιδάκι και ότι τα γερμανικά είναι τα καλύτερα αυτοκίνητα! Κατά τα άλλα θα συνεχίσει χωρίς εκπλήξεις τον ήρεμο έγγαμο βίο!
- Ω μεγάλε σοφέ πες μου τι άλλα βλέπεις?
- Είμαι κουρασμένος παιδί μου και δεν μπορώ να δω κάτι παραπάνω έλα μια άλλη φορά!
- Σέβομαι τη κούραση σου δάσκαλε και θα επιστρέψω όταν θα έχεις ξενερώσει να μάθω και τα υπόλοιπα!
- Στην ευχή της Ισιδας να πας!Ohm!Ohm!Ohm!Ohm!Ohm!Ohm!

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Γράμμα στον γνωστό μενταλιστ


Αγαπητέ μου μενταλιστ,

μετά από τις τελευταίες επιτυχημένες προβλέψεις σου γύρω από διάφορα ζητήματα θα ήθελα να σου θέσω μερικά ερωτήματα για να πεις τι βλέπεις και προβλέπεις για το μέλλον.


Το ξέρω ότι το αφεντικό τουτουνου του μπλογκ σου έχει επιτεθεί επανειλημμένως ότι είσαι ντεμέκ. Επίσης ξέρω ότι μετά από αυτές τις επιθέσεις, του μπλόκαρες τις σκέψεις και δεν μπορεί γράψει λέξη. Εγώ σαν σεμνός και ταπεινός συνεργάτης του, σου ζητώ να τον συγχωρέσεις, μπας και του επιστρέψει η έμπνευση και σταματήσει απλώς να αλλάζει την φωτογραφία του μαύρου γουρουνιού.


Οι ερωτήσεις που σου θέτω είναι:

01. Ποτέ θα είναι έτοιμη η Σαμπάμια;

02. Τι ομάδα θα γίνει ο γιόκας του agm;

03. Στα πόσα χιλιόμετρα ξεμπουκώνει ο Σισέ;

04. Πότε θα καταλάβουν μερικοί-μερικοί ότι Ο Αντίχριστος του Τρίερ είναι αριστούργημα;

05. Πότε θα βγάλει άλμπουμ αντάξιο των Στέρεο Νόβα ο Κ. Βήτα;

06. Πότε θα βγάλει άλμπουμ αντάξιο της Άννας Βίσσης η Βανδή;

07. Πότε τα ματ μαζί με τους αντιεξουσιαστές θα αρχίσουν να βαράνε τους χρυσαυγήτες;

08. Πότε θα γίνει το τρίαθλο ‘μαμ, κακά και νάνι’ ολυμπιακό άθλημα;

09. Πότε οι Γερμανοί θα αγοράσουν και θα μεταφέρουν στην Γερμανία την Mazda;

10. Πότε θα γίνει το Rockwave Festival πανηγύρι για να τραγουδήσει η Θώδη το ‘μπήκαν τα γίδια στο μαντρί’;

11. Πότε θα αγαπήσουμε και θα εκτιμήσουμε όλοι τις μαλακίες που γράφει ο robox;

12. Πότε στις εφημερίδες θα βρουν ένα τρόπο ώστε οι λαθραναγνώστες να βλέπουν τσάμπα στα περίπτερα και τις ταινίες που δίνουν;

13. Πότε τα ελληνικά μοναστήρια θα αποκτήσουν παραρτήματα στην Αγγλία ώστε να μην χρειάζεται οι Άγγλοι να έρχονται Ελλάδα για να μαθαίνουν;

14. Πότε η τυπική χωρική οινοποίηση θα γίνει ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας);

15. Πότε θα αποκτήσουμε τις τουαλέτες που μας αξίζουν;

16. Πότε θα πάρουν το Νόμπελ οι PhD από Σουηδία, η Σαρρή το Grammy, ο Χάρης το Oscar, και εγώ το πούλιτζερ;

17. Πότε θα γίνει μάνα η la maestra;

18. Και τελικά, είναι το ‘Φιλαράκι’ το καλύτερο ‘χουφτωσ’ την-χουφτωσ’ την’ τραγούδι;


Περιμένω νέα σου

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

The Imaginarium of Doctor Parnassus


Ο Terry Gilliam μαζί με τον Tim Burton είναι οι μεγαλύτεροι παραμυθάδες στις μέρες μας, και η νέα ταινία του Gilliam ‘Ο Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσου’ αποτελεί άλλη μια απόδειξη. Από την μια, ο Gilliam μπορεί να μην έχει τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες για ειδικά εφέ ανάλογα με τα σύγχρονα μπλογκμαστερ. Αλλά από την άλλη, οι ιδέες και οι φαντασιώσεις του, καθώς και ο παλιομοδίτικος και χειροποίητος τρόπος του να τις υλοποιεί, είναι τόσο μοναδικά που οι μπλογκμπαστεράδες δεν τον πλησιάζουν ούτε στο μικρό του δακτυλάκι. Ο Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσου είναι ένα φαντασμαγορικό παραμύθι κυρίως για μεγάλα παιδιά που απολαμβάνεις κάθε του λεπτό. Το φιλμ έχει αρκετά βιογραφικά και προσωπικά στοιχεία του Gilliam και ο Δρ. Παρνάσου φέρει ένα μεγάλο μέρος του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του. Η ταινία χρησιμοποιεί μια γλώσσα δύσκολα προσιτή για τον σημερινό θεατή. Αν όμως αφεθείτε στα χέρια του Gilliam θα την απολαύσετε και θα χαθείτε σε έναν υπέροχο κόσμο. Όπως και το πλανόδιο ‘τσίρκο’ του Δρ. Παρνάσου στην ταινία, το φιλμ μπορεί αρχικά να μην τραβάει την προσοχή και να φαίνετε ότι δεν αφορά κανέναν hi-tech καταναλωτή του σήμερα. Όποιος όμως αποφασίσει να πάρει μέρος στην παράσταση του Δρ. Παρνάσου- Gilliam συμμετέχει σε ένα πείραμα που είναι πέρα και πάνω από κάθε φαντασία και εμπειρία. Η ιστορία μπορεί να μην έχει τόση σημασία μιας και που σε τέτοια έργα το ταξίδι μετράει.
Πολύ καλός στον τελευταίο του ρόλο ο Heath Ledger, απίθανος ο Tom Waits ως διάβολος και σεβαστές οι προσπάθειες των Johnny Depp, Jude Law και Colin Farrell (ο Depp είναι σαφέστατα πιο κοντά στον Ledger, μάλλον λόγω εμπειρίας σε αντίστοιχα φιλμ των Gilliam και Burton).
Βγαίνοντας από το ιδιόρρυθμο και ιδιόρρυθμο κόσμο έχω δυο απορίες/επιθυμίες. Πως θα είναι η Ιστορία του Δον Κιχώτη από τα χέρια του Gilliam (αν ποτέ ολοκληρωθεί) και πώς θα ήταν η ταινία μόνο με τον Ledger.
Respect
Τέλειο alternative χριστουγεννιάτικο movie.