Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

The Imaginarium of Doctor Parnassus


Ο Terry Gilliam μαζί με τον Tim Burton είναι οι μεγαλύτεροι παραμυθάδες στις μέρες μας, και η νέα ταινία του Gilliam ‘Ο Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσου’ αποτελεί άλλη μια απόδειξη. Από την μια, ο Gilliam μπορεί να μην έχει τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες για ειδικά εφέ ανάλογα με τα σύγχρονα μπλογκμαστερ. Αλλά από την άλλη, οι ιδέες και οι φαντασιώσεις του, καθώς και ο παλιομοδίτικος και χειροποίητος τρόπος του να τις υλοποιεί, είναι τόσο μοναδικά που οι μπλογκμπαστεράδες δεν τον πλησιάζουν ούτε στο μικρό του δακτυλάκι. Ο Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσου είναι ένα φαντασμαγορικό παραμύθι κυρίως για μεγάλα παιδιά που απολαμβάνεις κάθε του λεπτό. Το φιλμ έχει αρκετά βιογραφικά και προσωπικά στοιχεία του Gilliam και ο Δρ. Παρνάσου φέρει ένα μεγάλο μέρος του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του. Η ταινία χρησιμοποιεί μια γλώσσα δύσκολα προσιτή για τον σημερινό θεατή. Αν όμως αφεθείτε στα χέρια του Gilliam θα την απολαύσετε και θα χαθείτε σε έναν υπέροχο κόσμο. Όπως και το πλανόδιο ‘τσίρκο’ του Δρ. Παρνάσου στην ταινία, το φιλμ μπορεί αρχικά να μην τραβάει την προσοχή και να φαίνετε ότι δεν αφορά κανέναν hi-tech καταναλωτή του σήμερα. Όποιος όμως αποφασίσει να πάρει μέρος στην παράσταση του Δρ. Παρνάσου- Gilliam συμμετέχει σε ένα πείραμα που είναι πέρα και πάνω από κάθε φαντασία και εμπειρία. Η ιστορία μπορεί να μην έχει τόση σημασία μιας και που σε τέτοια έργα το ταξίδι μετράει.
Πολύ καλός στον τελευταίο του ρόλο ο Heath Ledger, απίθανος ο Tom Waits ως διάβολος και σεβαστές οι προσπάθειες των Johnny Depp, Jude Law και Colin Farrell (ο Depp είναι σαφέστατα πιο κοντά στον Ledger, μάλλον λόγω εμπειρίας σε αντίστοιχα φιλμ των Gilliam και Burton).
Βγαίνοντας από το ιδιόρρυθμο και ιδιόρρυθμο κόσμο έχω δυο απορίες/επιθυμίες. Πως θα είναι η Ιστορία του Δον Κιχώτη από τα χέρια του Gilliam (αν ποτέ ολοκληρωθεί) και πώς θα ήταν η ταινία μόνο με τον Ledger.
Respect
Τέλειο alternative χριστουγεννιάτικο movie.


Δεν υπάρχουν σχόλια: