Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Will Eisner:Συμβολαιο με το Θεο

Ο Will Eisner αποτελεί τη κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο των comics. Αν και έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από το SPIRIT το έργο του ήταν μεγαλύτερο και άφησε μια τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές δημιουργών! Καθιέρωσε τα comics ως λογοτεχνικό είδος. Άλλαξε το τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι τα comics. Από ευτελή περιοδικά σε graphic novels. Ο δρόμος ήταν δύσκολος για αυτό και καθυστέρησε. Δεν είναι τυχαίο ότι τα αντίστοιχά βραβεία oscar των comics φέρουν το όνομα του!
Η άποψη του Eisner για τα comics ήταν ότι μπορεί ο δημιουργός να αφηγηθεί μια ιστορία όπως και σε ένα λογοτεχνικό κείμενο με τη χρήση εικόνων. Την ιδέα αυτή την είχε συλλάβει αρκετά νωρίς αλλά κανένας δεν έδειχνε ενδιαφέρον ούτε πίστευε σ' αυτό. Ίσως και ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να καταφέρει ο Eisner να πραγματοποιήσει το όνειρο του. Και η αρχή έγινε με το βιβλίο " Συμβόλαιο με το Θεό".


Στο Συμβόλαιο με το Θεό ο Eisner βρίσκει έμπνευση από τις αναμνήσεις του. Από τους φτωχούς και κακόφημους δρόμους του Bronx. Οι ιστορίες όλες διαδραματίζονται στις αρχές του 1930 σε ένα συγκεκριμένο δρόμο σε μια συγκεκριμένη πολυκατοικία στο νούμερο 55 της οδού ντροπσυ! Ήταν μια εποχή με πολλά προβλήματα. Ο
Ά παγκόσμιος πόλεμος είχε φέρει πολλούς μετανάστες από την Ευρώπη το κραχ δημιούργησε οικονομική κρίση και ανεργία ενώ αργότερα νέα κύματα Εβραίων μεταναστών αυτή τη φορά από τη ναζιστική Γερμανία θα καταφθάσουν και ένας κόσμος που οδηγητε σε πόλεμο! Εκεί θα συναντήσουμε κάθε καρυδιάς καρύδι. Οικογενειάρχες που προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειες τους θεοσεβούμενοι που ακόμα ελπίζουν στο θεό αλλά και κάποιοι που έχασαν τη πίστη τους σε αυτόν νέοι άνθρωποι που παρά τις θρησκευτικές τους διαφορές ερωτεύονται άνθρωποι απογοητευμένοι άλλοι καιροσκόποι κλέφτες και μαφιόζοι που λυμαίνονται τα μέρη και ότι άλλο γέννησε η εποχή εκείνη!
Μπορεί οι ιστορίες αυτές να μη σας φανούν πρωτότυπες αλλά χιλιοειπωμένες. Μπορεί οι εποχές να έχουν αλλάξει. Μπορεί οι άνθρωποι να έχουν αλλάξει. Μπορεί η Αμερική και το Bronx να είναι μακριά αλλά σίγουρα μπορούμε να βρούμε καταστάσεις που υπάρχουν ακόμα και σήμερα και στην ίδια μας τη χώρα. Κραχ δεν έχει προηγηθεί αλλά οικονομική ύφεση υπάρχει, παγκόσμιος πόλεμος δεν επίκειται αλλά γίνονται ακόμα μακριά από εμάς και αδιάφοροι για εμάς αλλά γίνονται, οι μετανάστες δεν είναι Εβραίοι και Ευρωπαίοι αλλά πακιστανοι Αφρικανοί και δεν ξέρω τι άλλο που για μας θεωρούνται τριτοκοσμικοί. Τελικά πόσο κοντά είναι όλα αυτά! Το συμβόλαιο με το Θεό είναι ορόσημο περισσότερο γιατί από εκεί ξεκινάει η ιδέα των graphic novels στη συνέχεια ο Eisner κυκλοφόρησε και άλλες τέτοιες ιστορίες που πιθανότατα να βρείτε και πιο ενδιαφέρουσες. Αξίζει να τις διαβάσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: