Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Logicomix


4 Σεπτεμβρίου 1939. Έχουν περάσει τρεις μέρες αφότου η Γερμάνια εισέβαλε στην Πολώνια. Στην Αμερική υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στο αν θα πρέπει να πάρουν μέρος στον πόλεμο. Ο Bertrand Russell, μεγάλος μαθηματικός και φιλόσοφος, δίνει μια διάλεξη σε ένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο περί λογικής και ανθρωπίνων σχέσεων. Ένας από το κοινό τον ρωτά πως η λογική θα μπορούσε εξηγήσει να την συμμετοχή σ’ ένα παγκόσμιο πόλεμο. Ο Russell απαντά με μία ερώτηση ‘Τι είναι η λογική;’

Γύρω από αυτή την ερώτηση οι τέσσερις δημιουργοί του Logicomix (Δοξιάδης, Παπαδημητρίου, Παπαδάτος και Di Donna) στήνουν ένα graphic novel.

Δηλώνω άσχετος όσον αφορά τα κόμικς, μιας και που έχω διαβάσει ελάχιστα, αλλά οφείλω να πω ότι το Logicomix με μάγεψε.

Το Logicomix ασχολείται με την ‘Αναζήτηση των Θεμελίων των Μαθηματικών’ χρησιμοποιώντας στοιχεία ιστορίας, μυθοπλασίας, παραμυθιού και δοκιμίου. Στις σελίδες του παρελαύνουν μεγάλες μορφές των Μαθηματικών αλλά και σημερινές ρεαλιστικές εικόνες της Αθήνας.

Οι μεγάλοι διανοητές αναζητούν να εξηγήσουν και να λύσουν προβλήματα των μαθηματικών μέσα από την Λογική, φτάνοντας συχνά μέχρι την τρέλα. Οι ιδεολογικές ζυμώσεις, ο ενθουσιασμός της επιτυχίας, το αδιέξοδο, η ματαιοδοξία και πάνω απ’ όλα το πάθος για την απόλυτη γνώση χρωματίζουν τους χαρακτήρες του βιβλίου. Τελικά κάνεις δεν φτάνει στην μεγάλη αλήθεια, αλλά κάθε ένας τους συνεισφέρει ώστε να φτάσουμε ποιο κοντά σε αυτή.

Δίνει αυτή η ιστορία απάντηση στο ερώτημα αν πρέπει να πάρουμε μέρος σε ένα πόλεμο ή όχι;

Όπως ομολογεί ο ίδιος ο Russell, η ιστορία του δεν προσφέρει απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Αλλά το αρχικό ερώτημα ήταν αν μπορεί η λογική να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα των αμερικάνων αν πρέπει να μπουν στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σ’ αυτό το ερώτημα ο Russell δίνει την έξεις απάντηση:

‘Αν ακόμη και στην Λογική και στα Μαθηματικά, στον τομέα της μέγιστης βεβαιότητας, δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη διασφάλιση, πως γίνεται να την βρούμε στο χάος των ανθρώπινων ζητημάτων είτε των προσωπικών είτε των δημόσιων;’

Ενώ αργότερα συνεχίζει:

‘ Όταν η Λογική μιλά για την ανθρωπινή ζωή... καταντά μια καλοστημένη απάτη.’

Για να στηρίξουν αυτή την θέση οι συγγράφεις του Logicomix κλείνουν με την ιστορία του Ορέστη και σκηνές από την τριλογία του Αισχύλου.

Τελικά φτάνουμε στην έξης μαθηματική εξίσωση:

Ζωή >Λογική


Το Logicomix κυκλοφόρησε, ύστερα από πέντε χρόνια δουλείας, από τον Ίκαρο τον Οκτώβριο του 2008, ενώ έχει ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό.


www.logicomix.com

1 σχόλιο:

blackpig είπε...

ποτε θα το φερεις να το διαβασω?