Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Rockwave festival 30-5-2015 ( 1000 mods, the black angels, the black keys)

Σκέλος α: η συναυλία.
Από τον τίτλο κάνω προφανές ότι δεν παρακολούθησα όλο το φεστιβάλ οπότε ξεκινάω από τους 1000 mods.
Το stoner παραδέχομαι ότι με έχει κουράσει και δυσκολεύομαι να το ακούσω πια αλλά οι 1000 mods το παίζουν
καλά με αποτέλεσμα το vultures να μου κάνει καλή εντύπωση. Επίσης καλή εντύπωση μου έκανε και η εμφάνιση τους. Πραγματικά παίξανε πολύ καλά. Το αναπάντεχο για όλους και για μένα ήταν ο κόσμος που ήταν εκείνη τη στιγμή στον χώρο. Υπήρξε κοινό που γούσταρε και δημιούργησε ωραία ατμόσφαιρα για την ώρα.
Μέχρι να ανέβουν οι Black angels στη σκηνή ο χώρος είχε σχεδόν γεμίσει. Η ώρα δεν βοήθησε πολύ την ψυχεδελική ατμόσφαιρα που μπορεί να προσφέρει η μπάντα πράγμα το οποίο διορθώθηκε όταν άρχισε να σκοτεινιάζει. Πολύ καλοί οι Black angels που έπεσαν στο αδιαπέραστο τοίχος του αδιάφορου λόγω άγνοιας κοινού που περιέβαλε την προσπάθεια τους με χλιαρότητα και τους αδίκησε.
Η ώρα έφτασε για τους Black keys, ο χώρος έχει γεμίσει υπολογίζω 20000 κόσμο ίσως και παραπάνω. Παίζοντας τραγούδια από τα τρία τελευταία τους άλμπουμ ( εκτός από ένα)  μερικά ελαφρώς πειραγμένα κατάφεραν και ξεσήκωσαν το κοινό που προς το τέλος παραληρούσε στο άκουσμα του lonely boy. Δεν ξέρω αν ήταν η καλύτερη εμφάνιση που κάνανε αλλά πιστεύω ότι ήταν αρκετά καλοί. Αν και στη σκηνή υπήρξαν περισσότεροι μουσικοί ο βασικός όγκος της μουσικής τους πέρασε από τους δύο τους. Νομίζω ότι όσοι βρέθηκαν εκεί το χάρηκαν αν και μάλλον όλοι ξενέρωσαν στο τέλος καθώς ο εορτασμός των
20 χρονών του φεστιβάλ ( αν και εντυπωσιακός με πυροτέχνηματα κομφετί κλπ)  έδωσε ένα απότομο τέλος και δεν άφησε το κοινό να ζήσει λίγο παραπάνω την αίσθηση που του άφησε η συναυλία αλλά τερμάτισε και την οποία ελπίδα είχε μήπως το συγκρότημα ξαναβγεί στη σκηνή.
Σκέλος β: ο κόσμος.
Μάλλον θα ακουστούν πολλά παράπονα. Πρώτον η αλήθεια είναι ότι όπου συγκεντρώνετε πολύς κόσμος υπάρχουν και προβλήματα. Βάλε ότι παρά τα 20 χρόνια του φεστιβάλ οι υποδομές μπορεί να έχουν βελτιωθεί αλλά για κανένα λόγο δεν είναι επαρκείς. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι μεγάλες ουρές στις τουαλέτες, στα ταμεία, το μποτιλιάρισμα στον δρόμο κλπ.
Τώρα όσο αναφορά την συμμετοχή του στη συναυλία. Είναι αλήθεια ότι ο περισσότερος κόσμος έρχεται κατά κύριο λόγο για την τελευταία μπάντα,στη προκειμένη περίπτωση τους Black keys. Το θετικό φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές είναι ότι ο κόσμος μαζεύτηκε νωρίτερα με αποτέλεσμα μπάντες όπως οι 1000 mods να παίξουν μπροστά σε κοινό που δεν περίμεναν. Το πρόβλημα όμως είναι η αδιαφορία του κοινού. Χαρακτηριστικό του ελληνικού κοινού είναι ότι δεν δίνει σημασία σε μπάντες που δεν ξέρει. Όσο φανατικοί και κολλημένοι να είναι ( δες μεταλάδες) δεν δίνουν ευκαιρίες στις μπάντες που δεν ξέρουν και περιμένουν με ανυπομονησία το μεγάλο όνομα. Το θέμα όμως είναι ότι σε φεστιβάλ που υπάρχει το μεγάλο mainstream όνομα μαζεύεται κόσμος που δεν γνωρίζει τη σκηνή ( και μάλιστα υπερτερεί σε σχέση με τους γνώστες) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μπάντες φτασμένες με τη δική τους πορεία στον χώρο να φαίνονται μικρές και τυχάρπαστες πχ black angels φέτος,  echo and the bannymen πέρυσι. Το πρόβλημα μου λοιπόν δεν είναι ότι εγώ άκουγα black keys πριν κάποιοι ανακαλύψουν τον Red fm που τους παίζει συνεχώς αλλά ότι οι συναυλίες πραγματικά χάνουν από άτομα που ασχολούνται περιστασιακά και επιφανειακά με τη μουσική και τα φεστιβάλ.
* η τελευταία φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Σπύρο Ζερβό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: