Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Usagi Yojimbo

Είχα διαβάσει κάποια στιγμή στο παρελθόν αλλά τώρα κατάφερα μέσα σε δύο μήνες να διαβάσω δώδεκα τόμους, και δεν έχω φτάσει ούτε στη μέση, καθώς ο αμερικανό-Ιάπωνας δημιουργός του, Stan Sakai, σχεδιάζει τον Usagi ανελλιπώς από το 1984 μέχρι σήμερα.
Usagi Yojombo σημαίνει λαγός σωματοφύλακας. Ο Miyamoto Usagi (εμπνευσμένος από τον θρύλο,  Miyamoto Musashi) όπως είναι το πλήρες όνομα του είναι ένας περιπλανώμενος χωρίς αφέντη samurai, δηλαδή Ronin. Η ιστορία του ξεκινάει από την μάχη της adachigahara όπου και σκοτώνεται ο αφέντης που υπηρετεί. Έχοντας κάνει όλες τις ενέργειες που ορίζει ο κώδικας τιμής των samurai για τον αφέντη του (σώζει το κεφάλι του από τους εχθρούς ), ο Usagi  ακολουθεί των δρόμο των ronin πάντα όμως διατηρώντας την τιμή των samurai( οι περισσότεροι γίνονταν μισθοφόροι,πληρωμένοι δολοφόνοι,κυνηγοί επικηρυγμενων)!
O Sakai επιλέγει να αποτυπώνει τους ήρωες του με τη μορφή ζώων αλλά μη σας παραπλανήσει αυτό δεν είναι comic για παιδιά. Μπορεί οι ιστορίες να είναι ευχάριστες και γραμμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ένα comic μόνο για ενηλίκους αλλά από την άλλη ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε του καρέ! 
Στόχος του Sakai είναι να παρουσιάσει την κουλτούρα της Ιαπωνίας του 17ου αιώνα (περίοδος Edo). Πλούσιο σε ιστορικά γεγονότα της εποχής αλλά και σε μύθους της ιαπωνικής κουλτούρας!
Μπορεί οι ιστορίες να είναι αυτοτελής αλλά υπάρχει μια συνέχεια στην γενικότερη ιστορία του Miyamoto Usagi οπότε όποιος σκοπεύει να το διαβάσει καλό είναι να έχει μια σειρά.
Τέλος να πω για όσους σκοπεύουν να δουν την ταινία 47 ronin που είναι πραγματική ιστορία, αυτό το μήνα ολοκληρώθηκε η μίνι σειρά του Sakai που επίσης ονομάζεται 47 ronin και δεν έχει καμία σχέση με το Usagi Yojimbo.

Δεν υπάρχουν σχόλια: