Πριν από μερικές μέρες τελείωσα το βιβλίο ‘Διπλωματία’ του Henry Kissinger. Ένα βιβλίο σχεδόν χιλίων σελίδων που αναφέρετε στην διπλωματία του Henry Kissinger.
Ο Kissinger είναι αμερικάνος διπλωμάτης, ακαδημαϊκός, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας αλλά και πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ. Το 1973 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τη συνεισφορά του στη διεκπεραίωση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ.
Μέσα από τις σελίδες τους βιβλίου περνούν τέσσερις αιώνες ιστορίας με την ματιά του Kissinger. Οι πράξεις, οι σκέψεις, οι θεωρίες, οι ελπίδες, τα όνειρα και οι τακτικές μερικών από τους σημαντικότερους πολιτικούς, διπλωμάτες και στρατηγούς της παγκόσμιας σκηνής παρουσιάζονται αναλύονται στις 986 σελίδες της Διπλωματίας.
Ρούζβελτ, Ουίλσον, Ρεσελιέ, Μετερνιχ, Ναπολεων ΙΙΙ, Μπίσμαρκ, Χίτλερ, Μουσολίνι, Στρέζεμαν, Τσόρτσιλ, Φράνκο, Στάλιν, Μολότοφ, Τρούμαν, Μόσαντεγκ, Νάσερ, Κρούστσεφ, Αϊζενχάουερ, Νίξον και Μπους είναι μονό μερικές από τις προσωπικότητες που παρουσιάζονται.
Επίσης στο βιβλίο παρουσιάζονται και εξηγούνται ορισμένες από τις σημαντικές διπλωματικές και πολιτικές έννοιες όπως Κοινωνία των Εθνών, Ισορροπία Δυνάμεων, Δόγμα Μονρόε, raison d’état, Ιερή Συμμαχία, Τετραπλή Συμμαχία, Realpolitik, Συνθήκη των Βερσαλλιών, Ανάσχεση, Ψυχρός Πόλεμος, Σχέδιο Μάρσαλ, Δόγμα Τρούμαν, Σύμφωνο Βαρσοβίας και άλλες.
Ο συγγραφέας διηγείται πολύ σημαντικά γεγονότα τις ιστορίας από το 16ο αιώνα έως το τέλος του 20ου, όπως οι πρώτοι πόλεμοι μεταξύ Γάλλων, Βρετανών, Πρώσων, Γερμανών, Αυστριακών και Ρώσων έως τους δυο Παγκόσμιους Πολέμους, τον Πόλεμο της Κορέας, το Πόλεμο στο Βιετναμ και τους Πολέμους στην Μέση Ανατολή.
Πιστεύω ότι για να διαβάσει κάνεις το βιβλίο θα πρέπει πρώτα να έχει διαβάσει ορισμένα αλλά βιβλία διπλωματίας και πρωτίστως ιστορίας ώστε να έχει ήδη κάποιές βάσεις. Δεν είναι βέβαια και λίγα τα βιβλία που αναφέρονται σε αυτό το έργο του Kissinger. Οι αναφορές που γίνονται στον Kissinger είναι στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους αρνητικές και αυτό προκαλεί την επιθυμία να διαβάσεις κάποιο δικό του έργο και να γνωρίσεις την δική του άποψη. Κάπως έτσι αποφάσισα και εγώ να διαβάσω την Διπλωματία του.
Το βιβλίο είναι καλογραμμένο, το οποίο προφανώς σημαίνει ότι και η μετάφράση του έχει γίνει με μεγάλη φροντίδα και μελέτη. Ο Kissinger έχει ένα εκπληκτικό λιτό λογοτεχνικό τρόπο να αναφέρετε, να παρουσιάζει, να σχολιάζει και να εξηγεί τα ιστορικά γεγονότα με τα οποία καταπιάνεται. Ακόμα και για κάποιόν που δεν γνωρίζει από ένα έως και όλα τα ιστορικά γεγονότα που γράφονται στην Διπλωματία. Το γράψιμο το βιβλίου αυτού είναι μοναδικό για το είδος του. Διαβάζοντας τους σχολιασμούς και τις αναλύσεις του Kissinger μπορεί ο αναγνώστης να κατανοήσει όχι μόνο τα ιστορικά γεγονότα και τις πολιτικές που γράφονται στο βιβλίο αλλά και τα σύγχρονα πολιτικό-ιστορικά συμβάντα. Ούτως ή αλλιώς η Realpolitik, της οποίας ο Kissinger και γνώστης, εφαρμοστής και υπέρμαχος, κυριαρχεί και στις μέρες μας.
Ο Kissinger σ’ αυτό το βιβλίο αρέσκεται στο να παρουσιάζει μόνο τα γεγονότα που φαίνετε ξεκάθαρα η σημασία της εφαρμογής της πολιτικής του. Η Realpolitik στην Διπλωματία είναι μονόδρομος. Ενώ σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως η Γαλλική Επανάσταση, Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Ισπανικός Εμφύλιος και η Ρωσική Επανάσταση επιμελώς παραλείπονται, αφού αποδεικνύουν την αρνητική πλευρά και την αχίλλειο πτέρνα της στρατηγικής του Kissinger. Συμφώνα με τον συγγραφέα όλα τα ιστορικά γεγονότα με θετικό απολογισμό βασίζονται στην σωστή χρήση της Realpolitik, ενώ όλα όσα είχαν αρνητικό αποτέλεσμα στην λανθασμένη χρήση της ή στην μη χρήση της. Ας μην ξεχνάμε όμως την φράση ‘ο Θεός δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν, ενώ οι ιστορικοί μπορούν’. Ο Kissinger φαίνετε να προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία με τους δικούς του κανόνες, δίνοντας άφεση αμαρτιών στον ίδιο και σε όσους ακολούθησαν τις πολιτικές τους.
Ποιος όμως μπορεί να ξεχάσει την Επιχείρηση Κόνδορας, δηλαδή την κατάλυση των δημοκρατιών και την επιβολή στρατιωτικών καθεστώτων καθώς και τις συνέπειες τους στις περισσότερες χώρες Λατινική Αμερική; Ποιος μπορεί να ξεχάσει την δικτατορία στην Ελλάδα και την Κύπρο; Τις εγκληματικές πράξεις του διδύμου Nixon-Kissinger στην Ασία; Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε όλες αυτές τις χώρες, αλλά και σε άλλες ακόμη, εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου εναντίων του Kissinger.
Βέβαια η άποψη ότι οι πολιτικές του Kissinger είναι λανθασμένες δεν μειώνει καθόλου την σημασία του βιβλίου. Βγαίνοντας από την περιπέτεια του διαβάσματος την Διπλωματίας, σου δημιουργείται η επιθυμία να διαβάσεις τουλάχιστον δέκα φόρες παραπάνω βιβλία από αυτά που είχες διαβάσει για να μπορέσεις να μπεις σ’ αυτήν. Αλλιώς ισχύει και για εσένα το ‘Η ιστορία γράφετε από τους νικητές’.
Έτσι που λες Θανάση.
1 σχόλιο:
ακάθεκτος ο θείος τώρα και από τη Σαντορίνη!!!!!!!!!!!!
Δημοσίευση σχολίου